Door op ‘Alle cookies accepteren’ te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de werking van de website te verbeteren en het sitegebruik te analyseren. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.

BELEID SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

In Brussel werd recent een werkgever veroordeeld voor discriminatie omwille van het ontbreken van een doortastend beleid tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Binnen het bewuste bedrijf was een vrouwelijke stagiaire het slachtoffer geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag door een manager. Het Brusselse arbeidshof oordeelde dat de werkgever onvoldoende inspanningen had geleverd om een preventief beleid rond seksueel grensoverschrijdend gedrag uit te werken. De klachten van seksueel geweld werden ook niet adequaat opgevolgd.

Het is de eerste maal dat het in een dergelijke situatie tot een veroordeling komt.

Het valt te verwachten dat rechtbanken ook in de toekomst streng zullen zijn als het gaat over het voorkomen en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

Als werkgever dient u er alles aan te doen om geweld, pesten en ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer te voorkomen. In dit kader dient u een beleid uit te stippelen waarin zowel passende preventiemaatregelen voorkomen als maatregelen om grensoverschrijdend gedrag passend aan te pakken als het zich voordoet.

Indien uw werknemers te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, dienen de volgende stappen te worden overwogen ;

- Melding maken en/of informatie inwinnen bij de vertrouwenspersoon, de preventieadviseur of de arbeidsarts (als er een negatieve invloed op zijn gezondheidstoestand is).

- Een informele klachtenprocedure. Hierbij kan er samen met de vertrouwenspersoon en/of bevoegde preventieadviseur op informele wijze een oplossing worden gefaciliteerd. Bijvoorbeeld via een interventie bij de hiërarchische lijn of via een bemiddelingspoging met de tegenpartij.

- Een interne formele procedure. Er kan een formele klacht worden ingediend bij de bevoegde preventieadviseur (eventueel via de vertrouwenspersoon).

- Een externe gerechtelijke procedure. Er kan een klacht worden neergelegd bij de inspectiediensten van toezicht op het welzijn op het werk, bij de arbeidsrechtbank of - voor criminele feiten - bij politie en/of justitie.

Heeft u vragen rond het (preventie)beleid met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag van uw bedrijf?

Onze advocaten zijn gespecialiseerd in deze materie en begeleiden u graag bij het voorkomen en aanpakken van (seksueel)grensoverschrijdend gedrag op uw werkvloer.

Situaties van grensoverschrijdend gedrag kunnen een bijzonder grote impact hebben op uw werknemers en uw onderneming.

Het is belangrijk om u hierin professioneel te laten omkaderen.

Ons kantoor beschikt over tools om samen met uw bedrijf een psychosociale risicoanalyse op te maken.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op zodat wij samen kunnen bekijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

Lees meer via deze link
Contacteer ons

Strafrechtadvocaat nodig?

Team SUE staat voor u klaar.

contacteer ons