In Pano werd er ingegaan op het fenomeen spiking. Uit cijfers blijkt dat er in België 1 maal per week aangifte wordt gedaan van verkrachting waarbij het slachtoffer onbewust wordt gedrogeerd met drugs zoals GHB waarna de feiten plaatsvinden.
In zedenzaken ligt het vergaren van bewijs vaak moeilijk.
Iets meer dan de helft van de aangiften in zedenzaken die tussen januari 2016 en januari 2021 zijn ingediend, werd geseponeerd.
Pano vestigt terecht de aandacht op het feit dat een grondig onderzoek kort na het misdrijf cruciaal is. Zo kan er uit toxicologisch onderzoek blijken in welke staat het slachtoffer zich op het ogenblik van de feiten verkeerde en of hij/zij in staat was om in te stemmen met seksuele handelingen.
Uit de reportage blijkt dat vele slachtoffers na hun aangifte in het ongewisse verkeren over het verloop van het strafonderzoek. Naast de forensische, psychologische en politionele begeleiding die slachtoffers krijgen in de speciaal daartoe opgerichte zorgcentra dient er ook aandacht te zijn voor juridische bijstand.
Zo hebben slachtoffer het recht om inzage in het strafdossier te vragen, bijkomend onderzoek te suggereren om zo bij te dragen aan de waarheidsvinding. Gespecialiseerde juridische bijstand en een actieve proceshouding kan de kans op een seponering wegens onvoldoende bewijs verkleinen.