Door op ‘Alle cookies accepteren’ te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de werking van de website te verbeteren en het sitegebruik te analyseren. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.

VERKOOP NEPDRUGS STRAFBAAR?

Naast de dansmuziek, mooie podia en glitteroutfits heeft Tomorrowland ook elk jaar af te rekenen met dealers en druggebruik op de festivalweide.

Tijdens het tweede Tomorrowland weekend werden  verschillende personen in dit kader door de politie gearresteerd.

Personen die betrapt werden met een gebruikershoeveelheid drugs kregen meteen een minnelijke schikking van 75 of 150 euro aangeboden, afhankelijk of zij softdrugs dan wel harddrugs in hun bezit hadden. De zeventien dealers die dit weekend door de politie onderschept werden, zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden in het najaar.

Drie van deze dealers verkochten echter geen echte drugs, maar nepdrugs. De vraag rijst dan of zij strafbaar zijn en zo ja, op basis van welke wetsbepaling.

Geen drugsmisdrijf, wel oplichting?

De vraag of het verkopen van nepdrugs strafbaar is moet genuanceerd worden beantwoord.

Het verkopen van nepdrugs is niet strafbaar op basis van de Belgische drugwetgeving wanneer deze niet bestaan uit bepaalde verboden chemische stoffen. Om ervoor te zorgen dat de wetgever niet elke nieuwe vorm van drugs opnieuw moet verbieden, werd er in de wet een algemene lijst opgenomen van verboden chemische structuren. Wanneer men dus bijvoorbeeld bakpoeder of verpulverde aspirines zou verkopen als cocaïne, verkoopt men geen stoffen die worden verboden door de drugswet en kan men zich dus onmogelijk schuldig maken aan een drugsmisdrijf. Bij twijfel over de substantie van de namaakdrugs zal een labo worden ingeschakeld om duidelijkheid te scheppen over de aard van de gehanteerde stoffen.

Hoewel men dus niet strafbaar is op basis van de Belgische drugwetgeving, kan het verkopen van fake drugs wél onder het misdrijf oplichting vallen. Dit is namelijk het toe-eigenen van andermans zaak (geld) door middel van een list of bedrog, of door op een andere wijze misbruik te maken van iemands vertrouwen of lichtgelovigheid. In het kader van Tomorrowland zijn het de goedgelovige feestgangers die slachtoffer worden.

Pas wanneer het openbaar ministerie een bedrieglijk opzet kan bewijzen in hoofde van de verkoper van de fake drugs maakt men zich schuldig aan het misdrijf oplichting en riskeert men een gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar en een geldboete van zesentwintig tot drieduizend euro.

Of men gestraft zal worden zal dus afhangen van de specifieke omstandigheden van de zaak. Welke straf de rechter zal opleggen, wordt bepaald door tal van feitelijke omstandigheden: of de nepdrugs schadelijk zijn, hoeveel mensen men heeft opgelicht, hoeveel winst men hiermee heeft gegenereerd, etc.

Het is belangrijk dat u zich in dit kader professioneel laat bijstaan door een advocaat.

Werd u gedagvaard en wenst u onze bijstand? Neem dan zeker contact met ons op!

Lees meer via deze link
Contacteer ons

Strafrechtadvocaat nodig?

Team SUE staat voor u klaar.

contacteer ons